Princ Charles i vojvotkinja Camilla, vozili se osječkim tramvajem

Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku © Vlado Kos/PIXSELL

Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku © Vlado Kos/PIXSELL

Prekjučer u Osijeku su, nakon seminara i zajedničkog fotografiranja sa svim uzvanicima, princ Charles i vojvotkinja Camilla prošetali osječkom Tvrđom, sve do Europske avenije odakle su se tramvajem prepoznatljivih osječkih bijelo-plavih boja uputili prema samom centru grada i konkatedrali.

Europska avenija, arhitektonski je najreprezentativnija osječka ulica u kojoj se ogleda fascinantna mješavina nasljeđa graditeljskih stilova te se na njezinoj sjevernoj strani nalazi najduži niz secesijskih zgrada u Hrvatskoj. Zgrade su sagrađene na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i bile su u vlasništvu osječkih industrijalaca i zemljoposjednika. Cijeli niz specifičan je po vrtovima s prednje strane i kićenim ogradama od lijevanog željeza.

Od osječkog prijevoznog poduzeća na dar su dobili ‘butre’, beskontaktne karte za vožnju tramvajima i autobusima, sa svojim fotografijama i imenima.

Uz Zagreb, Osijek još jedini u Hrvatskoj ima gradski tramvajski prijevoz koji prometuje kontinuirano od 1926. godine, kada je uveden prvi električni tramvaj, a princ Charles istaknuo je kako mu se ovo posebno svidjelo kao jedan od dobrih primjera ekološkog prijevoza.

(net.hr)

Komentari na vijesti