Kompanije i tržišta Austrijski ÖBB ulazi u Slovenske željeznice, predviđeno širenje na južna tržišta

© zeljeznice.net, ivog

© zeljeznice.net, ivog

Odbor Narodne skupštine za infrastrukturu Slovenije usvajanjem jednog amandmana dao je zeleno svjetlo za izmjene i dopune Zakona o tvrtki Slovenske železnice (SZ), čime će se omogućiti ulazak strateškog partnera u nominalnog vlasnika SR – Cestovni prijevoz robe. Slovenske željeznice žele da se prošire na strana tržišta, a što predviđa strategija kompanije do 2020. godine, te stoga trebaju strateškog partnera, izvještava “Delo”.

Strategija Slovenskih željeznica do 2020. godine predviđa povećanje tržišnog udjela i poboljšanje rezultata, koji bi se dobio širenjem teretnog prometa na južnim i zapadnim tržištima. Ali same željeznice to ne mogu, jer su za širenje potrebni novi kapital i novi klijenti.
“Za širenje teretnog prometa hitno je potreban strateški partner”, objasnio je generalni direktor SŽ-a Dušan Mes.

SZ o mogućnostima strateškog partnerstva u teretnom saobraćaju razgovara sa austrijskom Saveznom željeznicom (ÖBB), kojom su na početku ove godine, potpisali pismo namjere. Proces bi trebao biti završen do kraja ove godine, objasnio je on Mes.

On je dodao da bi Željeznice, uprkos ulasku strateškog partnera i dalje ostale većinski vlasnik (50 posto plus jedne dionice) zavisnog društva SŽ – Cestovni prijevoz robe. Nije riječ o prodaji, nego o povećanju kapitala, novom ulogu, koji će biti namijenjen širenju na strana tržišta, ustvrdio je Mes.

(indikator.ba)

Komentari na vijesti