Noć muzeja 2016

Noć muzeja ove godine održati će se ovaj petak 29.01.2016. u vremenu od 18-01 h te je ulaz na sva događanja besplatan.

ZET se, između ostalog, uključuje u manifestaciju i prijevozom posjetitelja izvanrednim linijama koje će u prometu biti od 18 sati.

Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom Trg maršala Tita – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg maršala Tita.

© zeljeznice.net, tram4

© zeljeznice.net, tram4

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Markov trg – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Autobus će voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti, kao i do Zagrebačkog velesajma (paviljon 7) i natrag.

Da li će ići jedan ili dva autobusa od Trg Mažuranića do MSU i Zagrebačkog Velesajma i natrag iz obavijesti nigdje ne piše ? Iz drugog izvora se vidi da vozi jedan autobus.

Trg Mažuranića- Nacionalna i sveučilišna knjižnica – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam i natrag svakog punog sata.

Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro!

© zeljeznice.net, Arno

© zeljeznice.net, Arno

Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim, autobusnim linijama i uspinjači!

Bitno da uspinjača vozi do 2 sata, a zašto nije besplatna vožnja njome koja je ekološkija od mini buseva i pritom prikazuje starinu ni sami koji o tome odlučuju nemaju pojma.Naravno jer ih nije briga i za to primaju plaću.

Na Zagrebačkom Velesajmu se može pogledati o Zagrebačkom holdingu.

Javni gradski prijevoz – jedan od aduta kojime Zagreb opravdava status metropole. Od godine 1891., kada su 5. rujna prvi put planirano i organizirano gradskim ulicama krenula tramvajska kola, pokretana jednom konjskom snagom, u dnevnik se Zagrebačkog električnog tramvaja upisalo mnogo događaja.Na prvim je stranicama elektrifikacija 1910., a posebno se ističe i 1931. – kada se, četiri godine ranije uspostavljen, ZET-u priključuje i autobusni promet. Neizostavnu ulogu u zagrebačkom prijevozu putnika ima Uspinjača, još od 1890., kao i sljemenska žičara – koja je, također u ZET-ovom prometu bila od ’63. do 2007. godine. Nakon stanke zbog izgradnje, nasljedit će je nova i suvremenija. Makete modela različitih tipova tramvajskih vozila i autobusa te malog modula s dioramom/prikazom nekadašnje sljemenske žičare dio su ovog postava.

što se tiče ZET-a

više na:Zagrebački Holding Noć muzeja

Hrvatski željeznički muzej

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

18:00 – 01:00 Izložba Putovanje kroz vozne redove

18:00 – 01:00 Razgled poštanskog vagona

Hrvatski željeznički muzej – PROGRAM

 

18:00 – 01:00 h
Putovanje kroz vozne redove / IZLOŽBA

Knjižice voznih redova tiskaju se 177 godina kao publikacije namijenjene putnicima u željezničkom, pomorskom i cestovnom prometu. S vremenom se njihov osnovni informativni karakter o kretanju vozila znatno proširio obuhvativši različit informativni sadržaj turističkog karaktera. Pružaju raznovrsne informacije omeđene preciznom, ali apstraktnom reprezentacijom vremena putovanja. Putovanje kroz vozne redove prezentira moguća putovanja vlakom i parobrodom kroz 20. stoljeće koja su jednako stvarna koliko i imaginarna, a ujedno prikazuje vrste voznih redova, sadržaj i moguća informativna čitanja.

18:00 – 01:00 h
Razgled poštanskog vagona / OSTALO

više na : Hrvatski željeznički muzej

Za sve ostalo više informacija na :Popis muzeja

Noć Muzeja

Komentari na vijesti