|
zeljeznice.net Željeznice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
SBB
Pridružen/a: 30. 09. 2007. Posljednji posjet: 26. 05. 2010. Postovi: 16 Lokacija: Svicarska
|
Postano: ned svi 25, 2008 0:48 am Naslov: SBB strojovodje |
|
|
Evo javljam se iz Svicarske i moj san je da postanem strojovodja.
U Svicarskoj su upisi za strojovodja jako strogi.
Prije si morao imati srednju skolu kao elektricar, automehanicar i slicno.
No danas traze najmnnje 3godisnju srednju skolu ili zavrsenu maturu, a uz t jedan strani jezik i starost od 20-35 godina.
Za upis je potrebno ispuniti razlicite formulare, te priloziti papir od ocnog lijecnika ili opticara. Nakon toga dolaze razni psihicki i medicinski i sistematski testovi, koji traju oko 7 sati. Naravno rasporodjeno u dane. Nakon toga jos 1 sat razgovor s poslosdavcem. I na kraju odlucuju tko je primljen a tko ne. Skolovanje traje 1 1/2-2. Za vrijeme skolovanja placa iznosi oko 3 500.- CHF brutto u mjesecu, (15 688.- KN) te razni dodatci.
Pocetna placa nakon skolovanja iznosi oko 5 500.- CHF brutto u mjesecu (24 653.- KN). Cak sam cuo da se s vremenom placa moze povisti i do nevjerojatnih 10 000.- CHF brutto u mjesecu (44 823.- KN).
Place su jako velike ali i odgovornost i paznja strojovodje. A i lokomotive su jako moderne, tako da je i veliko znanje potrebno.
Zanima me kako mozes postati strojovodja u Hrvatskoj i sto je sve potrebno, koja srednja skola i slicno?
Koliko iznosi placa jednog strojovodje u HZ? |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
Pridružen/a: 07. 08. 2005. Posljednji posjet: 03. 09. 2010. Postovi: 792 Lokacija: Đakovo
|
Postano: uto svi 27, 2008 16:22 pm Naslov: |
|
|
U Hr strojovođom se postaje na dva načina:
1. redovno četverogodišnje školovanje
2. prekvalifikacija u trajanju od 7 mjeseci - uz prethodno završenu bilo koju trogodišnju ili četverogodišnju školu.
To je što se školovanja tiče. Što se zapošljavanja tiče način je samo jedan: veza. Nema kod nas nikakvih razgovora s poslodavcem. Neke slične razgovore obavlja tvoj tata s nekim tamo gospodinom u odijelu.
Dakle, ako imaš završenu srednju školu skupi papire pa se raspitaj hoće li ove godine program prekvalifikacije biti odobren. Neke godine ga bude a neke ne. Ako ga bude odeseš papire u Željezniču školu i čekaš rezultate natječaja.
Moja plaća, strojovođa sam početnik, sa svim dodacima (kilometar, prijevoz) iznosi nepunih 7000 kn. Starije kolege imaju više razmjerno duljini radnog staža.
Inače, Švicarska je svjetski pojam za sređenost u svim pogledima. Živio sam tamo neko vrijeme i sve im naprosto funkcionira upravo onako kako treba. Željeznica pogotovo. Savršeno održavane lokomotiva, profesionalno pristupanje poslu, uvažavanje tebe kao radnika od strane poslodavca, poštena plaća i ostalo su uvjeti kakve bi svaki strojovođa poželio. Stoga ako si u ikakvoj mogućnosti da se zaposliš u Švicarskoj ne propuštaj ju. |
|
| [Vrh] |
|
 |
ErrAseR

Pridružen/a: 22. 04. 2005. Posljednji posjet: 08. 09. 2010. Postovi: 9117
|
Postano: sri svi 28, 2008 17:00 pm Naslov: |
|
|
dinko, ne kakaj... _________________
Nova stranica SSH na http://www.ssh.hr Dobro došli svi... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
Pridružen/a: 07. 08. 2005. Posljednji posjet: 03. 09. 2010. Postovi: 792 Lokacija: Đakovo
|
Postano: sri svi 28, 2008 18:30 pm Naslov: |
|
|
| ErrAseR je napisao/la: | | dinko, ne kakaj... |  |
|
| [Vrh] |
|
 |
maajka_dizelka

Pridružen/a: 31. 12. 2006. Posljednji posjet: 22. 06. 2010. Postovi: 144
|
Postano: sri svi 28, 2008 20:29 pm Naslov: |
|
|
| Dinko je napisao/la: |
2. prekvalifikacija u trajanju od 7 mjeseci - uz prethodno završenu bilo koju trogodišnju ili četverogodišnju školu. |
I ne baš. Prekvalifikacija traje 7 mjeseci ukoliko imaš završenu četverogodišnju, ako je tehničkog smjera tim bolje, nemoraš polagati razliku (nekih) predmeta.
Ako imaš završenu trogodišnju školu, školovanje traje par mjeseci duže, neznam točno koliko dok položiš opće predmete koji se slušaju u četvrtoj godini (npr. matematika 4, hrvatski 4, engleski 4 itd.) Dakle kad to riješiš, tek onda zadovoljavaš kriterije za nastavak školovanja smjer TVS.
Barem je tako bilo kad sam ja išao...  _________________ You smell that? Do you smell that? Diesel, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of diesel in the morning. The smell, you know that gasoline smell, smelled like... EMD! |
|
| [Vrh] |
|
 |
tnardel
Pridružen/a: 06. 03. 2007. Posljednji posjet: 08. 09. 2010. Postovi: 217 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sri svi 28, 2008 20:40 pm Naslov: |
|
|
Ja sam još prije dvije godine poslao upit o prekvalifikaciju za "majstora" (sada se ne mogu sjetiti kako se stručno zove taj program školovanja), ali ni do danas nisam dobio nikakav odgovor. Valjda je i to neki vid selekcije na neviđeno  _________________ Diesel is a law |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
|
Postano: sri svi 28, 2008 21:08 pm Naslov: |
|
|
| maajka_dizelka je napisao/la: |
I ne baš. Prekvalifikacija traje 7 mjeseci ukoliko imaš završenu četverogodišnju, ako je tehničkog smjera tim bolje, nemoraš polagati razliku (nekih) predmeta.
Ako imaš završenu trogodišnju školu, školovanje traje par mjeseci duže, neznam točno koliko dok položiš opće predmete koji se slušaju u četvrtoj godini (npr. matematika 4, hrvatski 4, engleski 4 itd.) Dakle kad to riješiš, tek onda zadovoljavaš kriterije za nastavak školovanja smjer TVS.
Barem je tako bilo kad sam ja išao...  |
Sa mnom su bila četvorica starijih koji su morali polagati i matematiku, politiku i gospodarstvo i još nešto ali je se to izvelo sve skupa kao i s predmetima razlike tako da su u biti počeli i završili istog dana kad i svi mi ostali a to je bila sezona 2004./05. Ali mislim da dosta toga ovisi i o samim profesorima i njihovoj organizaciji.
Što se trogodišnje škole tiče u odnosu na četverogodišnju najveća razlika je ustvari ta da oni s četverogodišnjom imaju prednost pred trogodišnjacima. Tako je meni u školi rečeno iako je to jako relativno, naravno. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
|
Postano: sri svi 28, 2008 21:11 pm Naslov: |
|
|
| tnardel je napisao/la: | Ja sam još prije dvije godine poslao upit o prekvalifikaciju za "majstora" (sada se ne mogu sjetiti kako se stručno zove taj program školovanja), ali ni do danas nisam dobio nikakav odgovor. Valjda je i to neki vid selekcije na neviđeno  |
Ako si mailom slao upit to ti ne pali, nažalost. I ja sam slao mailom mnogo upita i ništa. Najbolje ti je uzeti telefon u ruke i nazvati i tražiti Darka Jurkovića. On je onda bio voditelj programa obrazovanja odraslih a mislim da je i danas to.
Nažalost, daleko smo mi još od toga da se na nečije mailove odgovara.  |
|
| [Vrh] |
|
 |
SBB
Pridružen/a: 30. 09. 2007. Posljednji posjet: 26. 05. 2010. Postovi: 16 Lokacija: Svicarska
|
Postano: sri svi 28, 2008 21:34 pm Naslov: |
|
|
Bok Dinko.
Hvala na informaciji.
Vidim da sam malo pogrijesio u pisanju teksta, pa si naravno sigurno pomislio da bih napustio Svicarsku. Niposto. Samo me je interesirao redoslijed upisa skolovanja za HZ-strojovodju i njihova prosjecna zarada.
A sto se tice veze, to je stvarno glupo na jedan nacin. Znaci moras imati nekakvu vezu da bi te primili. To znaci da bi svakom budali dozvolili da vozi vlak. U Svicarskoj se to sve moze zaboraviti. Kod njih se gleda koliko si motiviran, kakve imas kvalifikacije, zasto zelis taj posao itd.
A ja evo zavrsavam srednju skolu i onda upisujem kurs engleskog i talijanskog jezika na godinu dana i onda cu predati sve papire i formulare za upis SBB-strojovodje .
Da iskreno kazem, imam nekakav jako optimisticni osjecaj na to sve, jer sam stvarno jako motiviran.
Dinko imam jos jedno pitanje.
Ovdje u Svicarskoj kad upisujes za strojovodju, mozes se oprijedijeliti za putnicki i teretni promet. Ja cu se oprijedeijeliti za putnicki.
Kad bih se zelio oprijedijeliti za teretni, onda bih morao ici jos nekoliko mjeseci u skolu.
Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Jeli ti vozis samo putnicke ili teretne vlakove?
Pozz |
|
| [Vrh] |
|
 |
maajka_dizelka

|
Postano: sri svi 28, 2008 21:46 pm Naslov: |
|
|
| Dinko je napisao/la: | | maajka_dizelka je napisao/la: |
Barem je tako bilo kad sam ja išao...  |
Sa mnom su bila četvorica starijih koji su morali polagati i matematiku, politiku i gospodarstvo i još nešto ali je se to izvelo sve skupa kao i s predmetima razlike tako da su u biti počeli i završili istog dana kad i svi mi ostali a to je bila sezona 2004./05. Ali mislim da dosta toga ovisi i o samim profesorima i njihovoj organizaciji.
Što se trogodišnje škole tiče u odnosu na četverogodišnju najveća razlika je ustvari ta da oni s četverogodišnjom imaju prednost pred trogodišnjacima. Tako je meni u školi rečeno iako je to jako relativno, naravno. |
E vidiš, kod mene je bila grupa od 15-ak "trogodišnjaka" koji su krenuli godinu prije mene da bi to riješili, par mjeseci su išli, ali su im predavanja i ispiti bili vikendima, pa se tek na godinu priključili nama. Onda je se već vidila razlika među nama, a tek sada... _________________ You smell that? Do you smell that? Diesel, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of diesel in the morning. The smell, you know that gasoline smell, smelled like... EMD! |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
|
Postano: sri svi 28, 2008 21:56 pm Naslov: |
|
|
| SBB je napisao/la: |
Dinko imam jos jedno pitanje.
Ovdje u Svicarskoj kad upisujes za strojovodju, mozes se oprijedijeliti za putnicki i teretni promet. Ja cu se oprijedeijeliti za putnicki.
Kad bih se zelio oprijedijeliti za teretni, onda bih morao ici jos nekoliko mjeseci u skolu.
Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Jeli ti vozis samo putnicke ili teretne vlakove?
Pozz |
Kod nas praktički nema razlike između strojovođa kad je u pitanju vožnja putničkih ili teretnih vlakova. Najjednostavnije rečeno svi voze sve. Iako, nekad je ipak postojalo nekakvo rangiranje u smislu da si morao nekoliko mjeseci/godina voziti teretne da bi se kvalificirao za putničke no toga već poduže vremena nema. Slijedom toga i ja vozim i putničke i teretne.
Nažalost, kod nas se za motivaciju ne pita. Sama firma zbog toga jako puno trpi a da se o tome uopće ne govori. Svakodnevno se uništavaju lokomotive na razne načine a nitko ne snosi posljedice. U većini slučajeva uzrok tih nemilih događaja je kronično neznanje i još kroničnija nezainteresiranost za taj posao. Jedini interes kod nekih je tih cca 7000 kuna.
Što da ti još kažem, želim ti puno sreće i uspjeha i uvjeren sam da ćeš za koju godinu dospjeti na prugu kako i sam želiš, a ako imaš kakvih pitanja slobodno pitaj.
P.S. Jedno sam vrijeme živio u Baselu i nauživao sam se gledajući njihove vlakove i silnu pedantnost u željezničkom prometu.
Sretno! 
Zadnja promjena: Dinko; sri svi 28, 2008 22:00 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
|
Postano: sri svi 28, 2008 21:59 pm Naslov: |
|
|
| maajka_dizelka je napisao/la: |
E vidiš, kod mene je bila grupa od 15-ak "trogodišnjaka" koji su krenuli godinu prije mene da bi to riješili, par mjeseci su išli, ali su im predavanja i ispiti bili vikendima, pa se tek na godinu priključili nama. Onda je se već vidila razlika među nama, a tek sada... |
Znači to ipak ovisi od generacije do generacije i o samoj organzciji školovanja. Moja je grupa sa školom počela 2 mjeseca kasnije od inače itd. Uvijek je nešto drugačije.
Sve mi je jasno o razlici koju spominješ, nažalost to je tako.
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
maajka_dizelka

|
Postano: sri svi 28, 2008 22:18 pm Naslov: |
|
|
| Dinko je napisao/la: | | maajka_dizelka je napisao/la: |
E vidiš, kod mene je bila grupa od 15-ak "trogodišnjaka" koji su krenuli godinu prije mene da bi to riješili, par mjeseci su išli, ali su im predavanja i ispiti bili vikendima, pa se tek na godinu priključili nama. Onda je se već vidila razlika među nama, a tek sada... |
Znači to ipak ovisi od generacije do generacije i o samoj organzciji školovanja. Moja je grupa sa školom počela 2 mjeseca kasnije od inače itd. Uvijek je nešto drugačije.
Sve mi je jasno o razlici koju spominješ, nažalost to je tako.
 |
Al smo kolege, moramo se držat skupa...  _________________ You smell that? Do you smell that? Diesel, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of diesel in the morning. The smell, you know that gasoline smell, smelled like... EMD! |
|
| [Vrh] |
|
 |
SBB
|
Postano: sri svi 28, 2008 22:42 pm Naslov: |
|
|
Bas sam neki dan bio u Baselu. Nakon izmjene plana voznje 09.12.2007 SBB-zeljeznice su opet uveli vlak na relaciji " Basel-Berlin Hbf-Warszawa-Moskva Belorusskaia". Na monitoru u zelj. kolodvoru je pisalo "odlazak 18:04 Praha / Kobenhavn".
Obisao sam taj vlak od pocetka do kraja i jako je dug . Bili su njemacki, ceski i ruski vagoni za spavanje, a razredni vagoni su bili njemacki. Najvjerojatnije su ceski i ruski bili kursni vagoni koji se negdje odvajaju. Lokomotiva br. 145 080-8 crvene boje je bila isto njemacka, posto je Basel na samoj granici. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Dinko
|
Postano: čet svi 29, 2008 9:17 am Naslov: |
|
|
| SBB je napisao/la: | Bas sam neki dan bio u Baselu. Nakon izmjene plana voznje 09.12.2007 SBB-zeljeznice su opet uveli vlak na relaciji " Basel-Berlin Hbf-Warszawa-Moskva Belorusskaia". Na monitoru u zelj. kolodvoru je pisalo "odlazak 18:04 Praha / Kobenhavn".
Obisao sam taj vlak od pocetka do kraja i jako je dug . Bili su njemacki, ceski i ruski vagoni za spavanje, a razredni vagoni su bili njemacki. Najvjerojatnije su ceski i ruski bili kursni vagoni koji se negdje odvajaju. Lokomotiva br. 145 080-8 crvene boje je bila isto njemacka, posto je Basel na samoj granici. |
Da, u Baselu se čovjek može nagledati švicarskih i njemačkih ali i francuskih lokomotiva.
Uvijek me fasciniraju one njihove stare elektre kad ih vidim kako odišu svježinom. Kod njih nema razlike između tih starih i najnovijih. Održavanje i jednih i drugih im je besprijekorno. Mislim da im nema premca na svijetu. |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|